سلام
معماری۳۲ بیتی و ۶۴ بیتی سه تفاوت عمده دارند:
در معماری ۳۲ بیتی، CPU قادر است در هر بار خواندن اطلاعات، تعداد ۳۲ بیت یا چهار بایت داده را بخواند. به عبارتی گذرگاه داده (Data Bus) 32 بیتی است. در معماری ۶۴ بیتی، گذرگاه داده ۶۴ بیتی است و امکان خواندن ۸ بایت داده در لحظه وجود دارد. با این توضیح باید معماری ۶۴ بیتی دو برابر سریعتر از ۳۲ بیتی باشد. اما نکته این است که بسیاری از انواع داده ای مورد استفاده (مثل byte, int, char, WORD, DWORD) اندازهای کمتر از ۸ بایت (۶۴ بیت) دارند و در چنین مواردی کیفیت CPUی ۶۴ بیتی و ۳۲ بیتی، تفاوتی نداشته که هیچ، ممکن است معماری ۳۲ بیتی بهتر جواب دهد. لیکن اگر دادههای اعشاری مثل double که ۶۴ بیت طول دارند استفاده کنیم، مسلما کیفیت CPUی ۶۴ بیتی بهتر خواهد بود.
دومین تفاوت بین این دو معماری در طول و تعداد ثباتهای پردازنده است. ثباتها، سریعترین خانههای حافظهی در دسترس پردازنده هستند که دسترسی به آنها با سرعت نامی پردازنده، مثلا ۳ گیگاهرتز، انجام میشود (سایر عناصر حافظه که عمدتا همان RAM است، با سرعتی معادل حداقل سرعت تراشه RAM و سرعت گذرگاه روی مادربرد قابل دسترسی اند). در معماری ۳۲ بیتی به طور معمول ۸ ثبات ۳۲ بیتی وجود دارد لیکن در معماری ۶۴ بیتی تعداد ثباتها به ۱۶ ثبات ۶۴ بیتی افزایش یافته است. از این نظر مسلما کیفیت پردازنده ی ۶۴ بیتی بهتر خواهد بود.
سومین تفاوت در سیستم 32 بیت بیشتر از 4 گیگ حافظه که مجموع حافظه های گرافیک و رم و.... می باشد را نمی توانید به مادربرد اعمال کنید،اگر اعمال کنید مشکلی پیش نمی آید اما سیستم قادر به استفاده از آنها نیست اما در سیستم های 64بیت این حافظه بیش از 8 گیگ است.
در کل پردازنده ی ۶۴ بیتی از ۳۲ بیتی بهتر است ولی نه آنقدر که ۳۲ بیتی از ۱۶ بیتی بهتر بود! به عبارتی اگر پردازنده ۳۲ بیتی تقریبا ۱۰۰% افزایش کارایی نسبت به ۱۶ بیتی داشت، پردازنده ۶۴ بیتی شاید در حدود ۲۵% بهبود کارایی داشته باشد. عمدتا مقایسه سیستم عامل ۶۴ بیتی و ۳۲ بیتی انجام شده و پردازنده در هر دو حال ۶۴ بیتی بوده است. اما همین مقایسه هم می تواند تا اندازه ای روشنگر باشد (این مقایسات حدود ۱۰% بهبود را نشان می دهند)
موفق باشید