اگر صاحب يکي از گوشيهاي هوشمند باشيد حتما علاقه به نصب برنامههاي مختلف و استفاده از اپليکيشنها و بازيهاي جذاب براي شما هم به يک سرگرمي تبديل شده است. اين روزها بسياري از کارها از طريق برنامههاي کاربردي که روي تلفنهاي همراه هوشمند قابل نصب هستند، انجام پذير شدهاند. يکي از برنامههايي که ميتوان گفت روي گوشي هوشمند هر فردي بدون شک نصب ميشود، برنامهاي به نام "وايبر" است. در حقيقت وايبر نرمافزاري ويژه براي گوشيهاي تلفن همراه است که به افراد اجازه ميدهد، در هر جاي دنيا با دوستان خود که اين برنامه را روي گوشيشان نصب کردهاند، تماس تلفني داشته يا پيامک ارسال کنند. تنها هزينهاي که براي اين کار ميپردازند، هزينه استفاده از اينترنت خواهد بود. اين برنامه توسط شرکتي به نام وايبر مديا به صورت رايگان ارائه ميشود. در مورد سازنده اين برنامه هم بايد گفت که وايبر توسط يک کارآفرين آمريکايي به نام Talmon Marko، که مديريت شرکت وايبر مديا را نيز به عهده دارد، طراحي و ساخته شده است. کاربران ايراني به استفاده از اين اپليکيشن علاقه زيادي نشان دادهاند و اين روزها خدمات ارتباطي اين برنامه در کشور رو به افزايش است به گونهاي که چند وقت پيش اعلام شد که تعداد کاربران ايراني که از وايبر استفاده ميکنند از ساير نقاط جهان بيشتر بوده و ما در استفاده از وايبر اول شدهايم. بخش "امنيت ارتباطات وايبر" توسط سه نفر به نامهاي "مايکل اپل من"، "يفري بسما" و "خريه فيرمن" انجام شده است و اين تيم امنيتي اعتقاد دارند که اطلاعات کاربران وايبر به هيچ جا فروخته نميشود و تيم امنيتي اين برنامه به هيچ کس اجازه نميدهد هيچ اطلاعاتي از کاربران را با ديگر برنامهها يا شرکتها به اشتراک بگذارند. اطلاعات شخصي کاربران بر طبق گفتههاي تيم امنيتي اين برنامه تنها در سه حالت ممکن است فاش شود. در حالت اول مطابق قانون يا مراحل حقوقي، اين شرکت دچار مشکلي شود. در حالت دوم اگر موضوعي مرتبط با حفظ و دفاع از حقوق يا داراييهاي اين شرکت اتفاق بيفتد و در مرحله آخر در شرايط بحراني که مربوط به امنيت فردي کاربران خدمات اين شرکت يا عموم مردم باشد. مانند همه سيستمهاي مخابراتي، وايبر هم اطلاعات تماس را ذخيره ميکند. اين اطلاعات معمولا براي آناليز دادهها ذخيره ميشوند و گاهي هم جنبه حقوقي پيدا ميکنند. اطلاعات ذخيره شده حداکثر تا 30 ماه در سرورهاي اين شرکت نگهداري ميشوند و پس از آن به صورت خودکار پاک خواهند شد. يکي از مواردي که اين برنامه را از برنامههاي مشابه مانند اسکايپ متمايز ميکند، کيفيت خوب صدا در اين برنامه است که کاربران از آن رضايت بسياري دارند. در ادامه مصاحبهاي را که سايت thenextweb.com با مديرعامل شرکت وايبر داشته، ميخوانيم.
در ابتدا اگر امکان دارد کمي در مورد خودتان و فعاليتهايي که تا قبل از وجود وايبر انجام ميداديد، صحبت کنيد.
من بيشتر سالهاي زندگيام را در آمريکا گذراندهام. قبل از وايبر در شرکتي به نام iMesh در بخش مربوط به اشتراکگذاري فايلها کار ميکردم و در کل به جهان مجازي علاقه بسيار زيادي دارم.
چرا و در چه زماني تصميم به تاسيس وايبر مديا گرفتيد؟
وايبر در مارس 2010 بود که تاسيس شد و من با تعداد کمي از دوستانم در شرکت آيمش تصميم به تاسيس اين شرکت گرفتيم. ما به درستي احساس کرديم که وجود يک اپليکيشن کاربردي براي انتقال صدا و پيامها در تلفن همراه احساس ميشود. به دنبال طراحي برنامهاي بوديم که استفاده از آن بسيار آسان باشد و در نهايت برنامهاي از کار درآيد که همه به هم آن را پيشنهاد کنند. به نظرم وايبر به تمام موفقيتهايي که از آن انتظار داشتيم، رسيده است.
کمي در مورد شرکتتان توضيح دهيد. مواردي مانند تعداد کارمندان، محل اصلي شرکت و پيشرفتهايي که در نظر داريد به آنها دست پيدا کنيد.
وايبر واقعا يک شرکت بسيار کوچک است و ما چيزي در حدود 100 کارمند داريم. محل اصلي شرکت در حال حاضر بلاروس است و ما شعبهاي هم در چين بنا کردهايم. اولين سيستمعاملي که وايبر براي آن طراحي شد، در دسامبر 2010 از اين برنامه استفاده کرد.
از آن زمان تا به حال چقدر کار خود را گسترش دادهايد؟
ببينيد به نظر من اسمارت فونها نياز به اين دارند که شما در لحظه خودتان را برايشان بهروز کنيد. ما از همان زمان خودمان را براي رقابت با ديگر شرکتها آماده کردهايم و خوشبختانه بسياري از مردم از وايبر خوششان آمد و از آن به عنوان برنامه محبوب خود نام بردهاند.
تا به حال تحقيقي در اين مورد انجام دادهايد که بيشتر کاربران شما از چه سيستمعاملي استفاده ميکنند؟
بله بدون شک اين سيستمعامل آندرويد است و در پشت سر آن هم iOS قرار گرفته است. در ردههاي بعدي بلکبري و ويندوزفون را داريم.
جايي را ميشناسيد که وايبر در آن بلوکه شده باشد؟
تا جايي که من اطلاع دارم وايبر براي مدتي در ايران بلاک بوده و البته ودافون هم اين برنامه را بلاک کرده است. کشورهاي ديگري نظير امارات، چين يا مصر هم در برخي موارد سختگيريهايي در اين زمينه داشتهاند.