دستگاه پاورلاین (Powerline) محصول نوپایی است که امکان اتصال کامپیوترهای یک ساختمان را بدون نیاز به کابلکشی شبکه و با استفاده از سیمکشی برق ساختمان فراهم میسازد.مزیت استفاده از پاورلاین امکان ایجاد شبکهی کامپیوتری در ساختمانهایی است که عملیات کابلکشی در آن دشوار است یا دسترسی به تمام مکانهای ساختمان ممکن نیست. این دستگاه به پریز برق معمولی متصل شده و امکان اتصال سیستمها به یکدیگر را از طریق درگاه اترنت یا دسترسی بیسیم فراهم میسازد.
سرعت انتقال درگاه اترنت پاورلاین عموماً ۲۰۰ مگابیت بر ثانیه میباشد. البته دستیابی به اتصال گیگابیت غیرممکن نخواهد بود. فعلاً پاورلاینهایی وجود دارد که امکان اتصال با سرعت ۵۰۰ مگابیت در ثانیه را از طریق درگاه اترنت فراهم میسازد و برای انتقال چندتایی ویدیوهای HD و بازیهای تحت شبکه مناسب است.
دستهای از پاورلاینها مجهز به تکنولوژی بیسیم (تا سرعت ۳۰۰ مگابیت در ثانیه) بوده و امکان ارتباط با تمامی دستگاههای استاندارد 802.11 را دارند.از دیگر امکانات پاورلاینها، قابلیت رمزگذاری بر روی اطلاعات و حالت Power Save است که موجب کاهش مصرف انرژی (تا ۷۵ درصد) در زمانهای بیکاری دستگاه میگردد. دستگاههای پاورلاین میتوانند تا طول ۳۰۰ متر از شبکهی برق ساختمان را به شبکهی کامپیوتری متصل کنند.
از تکنولوژی پاورلاین میتوان برای به اشتراکگذاری اینترنت در ساختمان، به اشتراکگذاری محتویات دیجیتال برای دستگاههای مالتیمدیا، اتصال پلیاستیشن برای بازیهای چند نفره، ارتباط دوربینهای مداربسته، تلفنهای تحت شبکه، اشتراک پرینتر، اتصال سوییچ و روتر و پیادهسازی شبکههای پیشرفته استفاده نمود.
BPL) Broadband Power Line) :
همانطور که میدانید خطوط برق شهری دارای ولتاژ 220 و فرکانس 50 هرتز میباشد و ما صرفا همین استفاده را از خطوط برق میکنیم ، در حالی که ظرفیت یک زوج کابل مسی می تواند بسیار گسترده تر از این باشد . حال فرض کنیم که ما بیاییم یک فرستنده و گیرنده ای بسازیم که در فرکانسی به غیر از 50 هرتز کار کند مثلا در فرکانس 2 مگا هرتز. قطعا فرکانس 2 مگاهرتز ما هیچ تداخلی با فرکانس 50 هرتز انتقال برق 220 ولت ما نخواهد داشت و بالعکس و این به مفهوم آن است که ما استفاده محدود از یک زوج سیم برق را گسترش داده ایم. حال کاری که باید بکنیم این است که دیتا را که به صورت مجموعه ای از اعداد صفر و یک میباشد برروی این فرکانس جدیدی که ساخته ایم ارسال کنیم.
عمل انتقال اطلاعات بر روی خطوط برق را دستگاههای پاورلاین انجام میدهند عمدتا در فرکانس حدودا 2 تا 34 مگاهرتز انجام میدهند.


همانطور که در شکل فوق مشاهده میکنید در تکنولوژی پاورلاین از فرکانس 1.8 مگا هرتز تا 30 مگا هرتز به 1155 کانال با پهنای باند 24.4 کیلوهرتزی تقسیم شده است هرکدام از این کانال ها قابلیت انتقال دیتا را به صورت موازی با سایر کانالها داراست بدون اینکه هیچ گونه تداخلی در یکدیگر داشته باشند به عبارت ساده تر بزرگراهی تک بانده که عرض 1155 متری دارد (همان تک رشته سیم برق مسی داخل ساختمان) را به بزرگراهی 1155 بانده که هر باند یک متر طول دارد تقسیم کرده ایم .
سایر ویژگیهای پاور لاین :
- نصب آسان و کاملا بی نیاز از پیکر بندی و تنظیمات پیچیده .
- بر خورداری از قابلیت Auto MDI/MDIx و پشتیبانی از کابلهای Cross و Straight
- مستقل از سیستم عامل ، بی نیاز از رایانه برای راه اندازی .
- برخورداری از پروتکل رمز نگاری AES- 128 bit برای تضمین عدم امکان نفوذ به شبکه و یا سرقت اطلاعات .
- ارسال اطلاعات تا فاصله 200 متری بصورت نقطه به نقطه (Point to Point)
- عدم نیاز به کابل کشی و داکت کشی مجزا بدلیل استفاده از کابلهای برق موجود در ساختمان.
- بی نیاز از سوراخ کاری دیوارهای منزل و یا دفتر کار.
- سرعت بالای شبکه تا 200 Mbps
- عدم نیاز به هرگونه سخت افزار جانبی مانند هاب ، سویچ ویا روتر
- امکان استفاده از تمامی پریزهای برق موجود در محیط اطراف شما .