آشنايي با انواع اسکنرها
هميشه خريد ابزارهاي ديجيتالي با وسواس خاصي انجام ميشود و اين حس وجود دارد که امکان خطا در خريد به دليل نداشتن آگاهي کافي وجود دارد. يکي از ابزارهايي که خريد آن کمي مشکلتر است اسکنر است. خريد اسکنر از قديمالايام هميشه يکي از دشوارترين تصميمها بوده است؛ هم براي شرکتها و هم مصرفکننده خانگي. محدوده قيمت بسيار وسيع، تنوع در شکل و امکانات و يک دنيا اصطلاحات فني و کلمات اختصاري، اين تصميمگيري را دشوارتر هم ميکند. اسکنر وسيلهاي نيست که تازه اختراع شده باشد و همين امر احتمال اشتباه را به ويژه براي کساني که اولين بار ميخواهند چنين دستگاهي بخرند، بالاتر ميبرد. براي جلوگيري از اين اشتباه اولا بايد مشخصکنيد که ميخواهيد از اسکنر چه استفادهاي ببريد.
اسکنر به چه شکلي کار ميکند؟
بهتر است پيش از هر چيز ببينيم اسکنر چيست؟ اسکنر يک دستگاه تصويربرداري است که به سلولهاي حساس به نور يا چشمهايي مجهز است که ميتوانند نوري را که از شيء مورد اسکن منعکسشده يا عبور کرده است، شناسايي کنند. به اين سلولها Charged-Couple Device ميگويند.
CCDها به صورت خطي در کنار هم قرار ميگيرند و نوار باريکي را تشکيل ميدهند. هر CCD با اندازهگيري شدت نور، آن را به بار الکتريکي تبديل ميکند. تعداد آنها در هر اسکنر به هزاران عدد ميرسد و هر کدام يک پيکسل از شيء را ايجاد ميکنند. به ازاي هر پيکسل، تعداد مشخصي بيت اختصاص داده ميشود که براي ذخيره اطلاعات لازم هستند. هر چه تعداد بيتها بيشتر باشد، کيفيت تصوير بهتر ميشود. اکثر اسکنرها از CCD استفاده ميکنند اما بعضي اسکنرهاي جديدتر به فناوري Contact Image Sensor مجهز شدهاند. در اسکنر CCD، نوري که از شيء مورد اسکن منعکس ميشود، با عبور از يک مجموعه آينه و لنز به سوي نوار CCDها هدايت ميشود اما در اسکنر CIS، حسگرها درست زير شيء قرار دارند و خودشان نور منعکسشده را مستقيما دريافت ميکنند. از آنجاييکه اين اسکنرها، به سيستم پيچيده نوري احتياج ندارند، کوچکتر و بادوامترند و هزينه ساخت آنها کمتر ميشود. در ادامه در رابطه با انواع اسکنرها توضيحاتي را ارائه خواهيم کرد تا با توجه به نيازي که داريد بتوانيد آسانتر نوع اسکنر مورد نظر خود را شناسايي کرده و انتخاب کنيد.
اسکنرهاي خوابيده
اين نوع اسکنر از يک صفحه شيشهاي تخت تشکيل شده که روي نوار حسگرهاي نوري قرار ميگيرد و دري دارد که روي صفحه شيشهاي ميخوابد. کاغذ يا اشيايي چون کتاب باز شده روي شيشه گذاشته ميشوند. نوري که از زير شيشه تابيده ميشود با برخورد به شيء مورد اسکن، انعکاس مييابد و به وسيله نوار CCD دريافت ميشود. اسکنرهاي خوابيده جزو انواع رايج و خوشدست اسکنرها هستند که هم در مدل رنگي و هم تکرنگ يافت ميشوند. تنها عيب اين اسکنرها اين است که جاي زيادي را روي ميز اشغال ميکنند.
اسکنرهاي برگه خور
در اين نوع اسکنرها، نوار حسگرهاي نوري (برخلاف اسکنرهاي خوابيده) بيحرکت است و در عوض برگهاي که اسکن ميشود روي نوار حرکت ميکند. اين نوع اسکنر براي کساني که ميخواهند حجم بزرگي از اسناد را اسکن کنند و به متن قابل ويرايش دست يابند، بسيار مناسب است. اگر اسکنرهاي برگهخور را به يک دستگاه (Automatic Document Feeder) يا ADF يا برگهرسان خودکارمجهز نماييد، ديگر لازم نيست خودتان تکتک برگهها را وارد اسکنر کنيد. اسکنرهاي برگهخور در دو نوع رنگي و تکرنگ موجودند. البته ميتوان عکس يا صفحات کوچک را وارد اسکنر کرد اما امکان جمع شدن آنها وجود دارد. به همين جهت، از اين لحاظ اسکنرهاي خوابيده مناسبتر هستند.
اسکنرهاي برگهخور بسيار جمعوجور هستند و به درد فضاهاي محدود ميخورند.
اسکنرهاي دست گرفتني
پهناي اين اسکنرها در حدود 10 تا 12 سانتيمتر است که امکان جابهجايي و حمل آنها را به آساني فراهم ميکند.
اين اسکنر به پورت موازي کامپيوتر وصل ميشود و براي کامپيوترهاي کيفي بسيار مناسب است. عيب اين اسکنرها اين است که براي اسکن گرفتن از اسناد معمولي با اندازههاي مثلا A4 بايد آنها را در چند قسمت اسکن کنيد. معمولا نرمافزارهاي همراه اسکنر اين قسمتها را به يکديگر ميچسبانند اما اين کار خيلي زمان ميبرد. مورد ديگر اين که اگر دستهاي کوچک و ظريفي نداشته باشيد، معمولا اسکنها کج و ناصاف از آب در ميآيند.